Charakterystyka zawodu:
Przetwórca mięsa – symbol cyfrowy 751108
Branża spożywcza (SPC), nazwa kwalifikacji : SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Typ szkoły: trzyletnia branżowa szkoła I stopnia
Informacje o zawodzie:
Przetwórca mięsa wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane z rozbiorem mięsa, jego magazynowaniem i przygotowywaniem do dystrybucji oraz związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych i ich magazynowaniem. Powinien być przygotowany do bezpiecznego użytkowania maszyn i urządzeń w toku produkcji oraz prowadzenia racjonalnej gospodarki magazynowej surowców mięsnych i tłuszczowych jak
i wyrobów gotowych i konfekcjonowanych. Podczas wykonywania zadań zawodowych zobowiązany jest przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii. Powinien udzielać pierwszej pomocy przedmedycznej poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia. Wymaganiami pracodawców wobec absolwentów są też: posługiwanie się specjalistycznymi programami komputerowymi, językiem obcym zawodowym oraz wdrażanie postępu technicznego i technologicznego przy wykorzystaniu dostępnych źródeł informacji zawodowej. W zawodzie przetwórca mięsa szczególnie ważna jest staranność, precyzyjność i sprawność sensomotoryczna (zmysł, smak i wrażliwość węchowa), które są niezbędne przy ocenie organoleptycznej produkowanych wyrobów. Ponadto pracodawcy cenią również u pracownika odpowiedzialność, kreatywność, dyscyplinę pracy i umiejętność współpracy w zespole.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych:
rozbioru i wykrawania mięsa;
magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji;
wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Miejscem pracy absolwenta w zawodzie przetwórca mięsa są zarówno zakłady przemysłowe jak i rzemieślnicze, wytwarzające wyroby mięsne i tłuszczowe. Przetwórca mięsa może zajmować się także rozbiorem elementów półtusz zwierząt rzeźnych, produkcją wędlin i wyrobów garmażeryjnych oraz przygotowywaniem ich do dystrybucji w supermarketach w dziale mięsnym.
Możliwości dalszego kształcenia w systemie formalnym dla absolwentów szkoły branżowej I stopnia:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie przetwórca mięsa po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.04.
Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.